Orman Genel Müdürlüğü’nün tıbbi ve aromatik bitkiler kapsamında desteklediği maviyemiş, son yıllarda hem sağlık açısından faydaları hem de ekonomik getirisiyle dikkat çekiyor. Türkiye’de doğal olarak ormanlık alanlarda yetişen bu bitkinin antioksidan özellikleri nedeniyle popülaritesi giderek artıyor. 2015 yılından bu yana yıllık üretimin ortalama 300 ton civarında olduğu belirtiliyor.
TÜİK verilerine göre 2024 yılında maviyemiş ihracatından ülke ekonomisine yaklaşık 4,2 milyon dolar katkı sağlandı. Envanter ve faydalanma planlarına göre ülke genelinde maviyemiş için 27.687 hektar alanda 1.923 ton faydalanılabilir maviyemiş potansiyeli kayıtlıdır. Maviyemiş-Likapa Eylem Planı (2015-2019) kapsamında Artvin, Giresun ve Trabzon Orman Bölge Müdürlükleri dahilinde yaklaşık 2.680 dekar bozuk sahası rehabilite edilerek ülke ekonomisine kazandırılmıştır.
2021 yılında TÜİK verilerine göre 4.197 dekar alanda 2.496 ton maviyemiş üretilirken, 2024 yılı sonunda bu rakamlar artış gösterip 10.168 dekar alanda 6.620 ton seviyesine yükseldi. Bölgesel üretim verilerine göre 2024 yılında Artvin’de 59 dekar alanda 41 ton, Bursa’da 4.856 dekar alanda 2.839 ton, Giresun’da 107 dekar alanda 32 ton, İstanbul’da 54 dekar alanda 41 ton, Rize’de 362 dekar alanda 288 ton, Trabzon’da 212 dekar alanda 84 ton maviyemiş üretildi.
Üzümsü meyveler arasında en çok tercih edilenlerden biri olan maviyemiş, hem özel bahçelerde hem de ticari alanlarda yüksek getiri sağlayan bir ürün olarak öne çıkıyor. Birim alandan elde edilen gelir yüksek olmasıyla birlikte sağlık açısından da birçok fayda sunuyor. Maviyemiş, taze meyve olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu, ilaç sanayi, süt ve süt ürünleri teknolojisi, kuru meyve teknolojisi, çeşitli unlu mamuller (ekmek, çörek, kek, puding, pastalar), baharat sanayi, meyve salataları, reçel ve konserve üretimlerinde; ayrıca çay ve diyet menülerinde de geniş kullanım alanlarına sahiptir.
Kaynak: Beyaz Haber Ajansı (BYZHA).